Sunday, November 18, 2012

grönkålslasagne

hade från början tänkt göra denna som cannelloni, men jag hade inga rör hemma och orkade inte åka och handla, så det blev lasagne istället.

detta behöver du till ca 5 portioner:

fryst grönkål, tinad (tror jag använde större delen av en liten påse, findus eller vilka det nu är som har dom, vet inte hur mycket det var riktigt)
lasagneplattor, ca 12 st
stora vita bönor, 1 tetra
champinjoner, 6-10 stora, skivade
gul lök, fint skivad
mozarella, 1 pkt

1 liter bechamelsås enligt följande:
1 liter mjölk
4-5 msk mjöl
1 msk olja
kryddor (lagerblad, 2 grönsaksbuljongtärningar el. fond, peppar, lökpulver, vitlök, chili efter smak)

gör den i en lasagneform.
Gör såhär:

gör bechamelsåsen först; koka upp 9 dl mjölk med lagerblad och kryddor i. förbered resterade mjölk med mjölet i en redningsbägare. precis innan mjölken börjar koka, häll i redningsblandningen och rör med visp medans det tjocknar och småkokar en stund. sänk plattan direkt. ta av den från plattan, smaka av, och plocka upp lagerbladen.

tina grönkålen i en kastrull. salta och peppra. när den är tinad, varm och har blivit av med lite vätska så häll på ca 3 dl bechamelsås och rör om tills det ser ut som stuvning.

grunda lasagneformen med ett lager bechamelsås och lägg på ett lager plattor. varva sedan ingredienserna. det är viktigt att varje lager blir kladdigt, så plattorna blir kokta i vätskan. jag byggde lagrena såhär: vita bönor + bechamel, grönskålsstuvning + svamp + lök. spara en del sås till översta lagret, så plattorna på toppen inte blir hårda. avrunda med mozzarellan på toppen.

i ugn 200-225 grader, ca 30 minuter.

2 comments:

Sebastian said...

Hej! Bestämde mig för att prova denna, men hittade ingen grönkål så det blev spenat istället. Men annars riktigt kalasgod lasagne. Kommer nog lagas fler gånger. :)

jenny said...

vad roligt!