Wednesday, November 21, 2012

afrikansk gryta

jag vet att det är som att säga "europeisk gryta" och tro att man ska komma undan med det, men saken är att jag vet faktiskt inte vilket afrika vi pratar här. jag skulle inte för mitt liv kunna sätta in denna rätt på en kulminarisk karta över afrika. möjligen skulle jag utesluta de norra arabiska länderna, men efter det har jag inte en susning. så det får bli lite nord-europeisk arrogans med namnet afrikansk gryta.

och egentligen skulle det vara soltorkade tomater i, både i min plan och i receptet jag manipulerade för att få till detta, men se det glömde jag när jag höll på med det, så det blev inget. maten blev himla god ändå! men tror fortfarande att det skulle varit ett lyft.

hur som helst!

till 3-4 portioner behövs

1-2 sötpotatisar
4-6 morötter modell lagom
en purjolök
en paprika
1 burk kokosmjölk
2 msk tomatpuré
vitlök efter smak (mycket!)
2 kryddnejlikor
curry
chili
ca 3 tsk ingefära (färsk krossad på burk funkar toppen)
en näve kokosflingor
en näve russin (eller annan torkad frukt som lämpar sig, ex. aprikoser)
olja till stekning
(soltorkade tomater)

2 dl hirs
rostade och saltade sojabönor

gör såhär:
skölj hirset och koka sedan upp det med nytt vatten (minst 5 dl) och salt eller buljong. koka under lock ca 10 minuter och låt det sedan stå på eftervärmen och bli klart. om vattnet kokar bort inom 10 minuter, spä med mer vatten.

skala och skär sötpotatisen och morötterna i lika stora bitar, typ kuber eller grova slantar. dela paprikan i halvstora bitar. skölj purjon och skär den i cm-stora skivor. häll oljan i en stekpanna med hög kant (eller liknande kok-don) och ha i purjon när den är varm. stek purjon litegrann och ha sedan i kryddorna (curry, chili, ingefära, vitlök och kryddnejlika). Det är bra att ha lite mer olja än vanligt så kryddorna också får stekas lite. Mängden kryddor väljer du själv efter smak, men både curryn och ingefäran äts gärna upp av kokosmjölken så snåla inte. Rör om i pannan. Ha nu i tomatpurén, russinen, morötterna och kokosmjölken. (och soltorkade tomater. och om man, som jag, är kåt i grönsaksbuljong/fond så ha i lite sådant också.)

Rör om ordentligt och låt det koka upp. har du lock till ditt kok-don så använd det. Låt det koka i sådär 10 minuter och ha sedan i sötpotatisen och paprikan. Rör med jämna mellanrum. Koka sedan vidare tills sötpotatisen är mjuk, och då är förhoppningsvis även morötterna det. Späd såsen med vatten ifall det kokar bort för mycket. Mot slutet slänger du i kokosflingorna (mest för lite tugg samt att dämpa ev. chilihetta).

Servera med hirsen och sojabönorna.


har du inga sojabönor så funkar det bra med salta nötter också, typ blandade jordnötter och cashewnötter.

No comments: