Monday, July 14, 2014

min bästa glutenfria bakning

makroner, obviously. gärna med mintsmörkräm.



sockerbullar, enligt det här receptet: Annicakes glutenfria sockerbullar. fast jag ändrar receptet till även mjölkfritt med sojamjölk, mjölkfritt margarin och egen vaniljkräm.

blåbärsmuffins ca 18 st

3 dl glutenfri mjölmix
2 dl havregryn
1 dl havremjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
3 ekologiska kravmärkta ägg
2 dl socker
100 g flytande mjölkfritt margarin
2 dl havregurt
färska bär att trycka ner i varje muffin 

blanda de torra ingredienserna. vispa ägg och socker pösigt i annan skål. blanda försiktigt ner havregurt och flytande margarin i äggsmeten. rör ihop äggsmeten med mjölblandningen. skeda upp i muffinsformar i muffinsplåt. fyll ca 2/3. peta ner några bär i varje muffin (ex 3-4 blåbär eller 2 hallon). grädda i 225 grader nedre delen av ugnen ca 15-20 minuter.

 rulltårta! leta efter recept på drömtårta så har du en bra utgångspunkt. det finns massor av recept på rulltårtor baserat på potatismjöl. mina favoriter är just drömtårta, samt nöt-mocka-rulle som finns i boken "7 sorters kakor".

prinsesstårta. obs! köp inte färdigkavlad marsipan för den är ofta behandlad med vetemjöl i kavlingen.. det går finfint att kavla ut marsipan själv om den läggs mellan två ark bakplåtspapper eller vaxpapper. recept på botten:
4 ägg
2 dl socker
1 dl glutenfri mjölmix
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

vispa ägg och socker pösigt. blanda ihop torringredienserna och vänd ner i äggsmeten. smöra och bröa (använd t.ex. kokos, eller mjölmix) en form med avtagbar botten. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ungen ca 40 minuter på 175 grader. låt stå kvar i formen efter den är uttagen ur ugnen några minuter och vila innan den stjälps upp på galler och får svalna. tänk på att inte montera tårtan förrän bottnen är HELT sval. En vanlig prinsesstårta innehåller vaniljkräm (gör gärna själv! tex såhär), vispad grädde och sylt, men välj vad du gillar.

No comments: