Sunday, October 20, 2013

barnmat till 7 månaders

lille elliott är nu 7,5 månad (var tar tiden vägen?! osv.) och ett litet matvrak. han äter änsålänge bara puréad mat, utan bitar, och han har inga tänder, så stavmixern är min bäste vän, men jag tänker mig att recepten här går att använda även när barnet är större och kanske mosas med gaffel istället för mixer.

eftersom recepten ger många portioner brukar jag frysa in det han inte äter samma dag eller dagen därpå. jag fryser ca 1 dl var i små fryspåsar. glöm inte märka dom!

pasta med tomatsås
ger ca 5 portioner

du behöver:
400 g passerade tomater
2 msk gula eller röda linser - skölj i kallt vatten först
1 lagom stor finriven morot
1 lagerblad
lite lökpulver
oregano
lite havregrädde (eftersom komjölksprodukter ska undvikas för små barn)
2 dl makaroner
rapsolja

gör såhär: koka upp de passerade tomaterna. häll i linser och morötter, lägg i lagerbladet och krydda med lökpulver och oregano. låt detta koka tills linserna är sönderkokta, ca 20 minuter. rör om ofta. koka makaronerna under tiden. häll i lite havregrädde i slutet av koktiden och smaka av. TA UR LAGERBLADET! när allt är klart och smakar gott, blanda i makaronerna och mixa med stavmixer. häll i generöst med rapsolja (bäbisar behöver mer fett än vi!), blanda och portionera. Elliott äter ca 1 dl, andra barn äter mer eller mindre. servera ljummet.



rotmos med ärtor och quinoa
ger ca 5 portioner

du behöver:
2 potatisar
1 morot
1 liten bit rotselleri (stor som en mindre morot)
1 lagerblad
1 hel klyfta vitlök (för kokning endast)
1/2 dl quinoa - skölj i kallt vatten först
1,5 dl frysta gröna ärtor
havregrädde
rapsolja

gör såhär:
skala och dela potatis, morot och rotselleri i bitar och koka i osaltat vatten med lagerblad och hel vitlöksklyfta tills de är mjuka. häll sedan av vattnet och plocka bort lagerbladet och vitlöksklyftan.
koka quinoan enligt instruktion på paketet (oftast dubbelt så mycket vatten som quinoa, kokning på svag värme ca 20 minuter) men utan salt.
koka upp de frysta ärtorna och låt dom koka längre än det står på instruktionerna. när ärtorna har kokat en stund, häll av dom och ta av skalen ("ploppa").
när allt är färdigt; blanda grönsaker, quinoa och skalade ärtor och mixa med stavmixer. späd med havregrädde till bra konsistens och smak, och häll sedan i generöst med rapsolja. blanda och portionera. servera ljummet.

uppdaterad med bild:


No comments: