Thursday, July 25, 2013

Havre- och bananmuffins

denna föddes ur behovet att använda mogna bananer till något efter de börjat bli bruna och, i mitt tycke, äckliga att äta som dom är. detta händer ganska ofta tycker jag.. bananer mognar sjukt fort. jaja. muffins var det!

för spexigare effekt, rör i lite karamellfärg i smeten (gör då detta innan bakpulvret läggs i, eftersom det blir segt när bakpulver rörs för mycket). går finfint att göra som glutenfri, byt bara ut mjölet mot glutenfri mjölmix, jag har provat med Lailas mjölkfria. jag hade även i en näve mandelmjöl då, vet inte riktigt vad den bidrog med, men det blev bra! går även bra att byta yoghurten mot havregurt om det önskas mjölkfritt.

räcker till ca 15 st om de görs i såna standardmuffinsplåtar (med pappersformar istuckna)

detta behövs:
3 dl havregryn
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
3 ägg
1 dl socker
1 dl farinsocker
100 g flytande margarin (drygt 1 dl)
2 dl yoghurt
2 mogna bananer, mosade

gör såhär:
Blanda mjöl, havregryn, bakpulver, vaniljsocker och salt i en skål. Vispa äggen, sockret och farinsockret pösigt i en annan skål. Blanda försiktigt ner mosad banan, yoghurt och margarin i äggsmeten. Rör sedan ner mjölblandningen i äggsmeten. Skeda upp i muffinsformar, ca 3/4 fyllda. Strö på farinsocker.
Grädda i 225 grader ca 15-20 minuter. Det är svårt att veta om de är klara eftersom de pga bananen är lite kletigare än vanliga muffins, men 20 minuter bör räcka.

No comments: