Tuesday, October 2, 2012

brunsås

Jag har en stor förkärlek för potatis med brunsås, nästan oavsett vad som serveras till. Det är lite klassiskt svensk husmanskost över det, men trots att associationerna hos de flesta går till "kött", går det alldeles utmärkt som vegetarisk måltid, med eller utan "ersättningsprodukter".

Idag stekte jag gourmébollar (hälsans kök) till, och kokta morötter, kokta harris kuvert, inlagd gurka och vinbärsgelé. Det var fantastiskt gott!

Såhär gör jag min brunsås:
detta räcker till drygt 1 liter sås.

1 l vatten
ca 1 dl matlagningsgrädde (eller motsvarande veganalternativ)
1,5 grönsaksbuljongtärning eller motsvarande mängd fond
ca 1 msk lag från inlagd gurka (kan ersättas med en skvätt vinäger eller citron)
koloritsoja (för färg och sälta)
5 msk maizenamjöl + vatten till redning

kryddor:
2 lagerblad
lökpulver
vitlökspulver
peppar

Koka upp vattnet med buljongtärningarna och kryddorna och gurklagen. Koka några minuter så lagerbladen hinner ge smak. Plocka ur lagerbladen och slå på koloritsoja till önskad färg och smak. smaka gärna vattnet så du kan krydda mer om det behövs. (Tänk på att smaken kommer bli rundare i slutet pga redningen och grädden.) Blanda maizenamjölet med ca 1dl vatten i redningbägare (inga klumpar, och låt det inte stå för då skiktar den sig), och häll det i det kokande vattnet under omrörning. Fortsätt röra och puttra såsen ca 5 minuter. Slå på grädden under fortsatt omrörning och låt det koka i någon minut bara. Smaka av.

No comments: