Wednesday, March 18, 2015

veganska makroner!

Något revolutionerande har hänt! Någon kreativ person har kommit på att spad från konserverade kikärter (och andra bönor har jag hört) beter sig precis som äggvita, hur bisarrt det än låter. Detta har fått veganvärlden att få maräng-feber! Med all rätta såklart.

Även jag har såklart drabbats! hittills har jag provat att göra vanliga klassiska frasiga maränger, och makroner. Såklart makroner! och resultatet var fantastiskt. Fina och goda blev kakorna, och förvånade och förtjusta blev reaktionerna från alla som sett och smakat. Väldigt lyckat!

Här följer recept och instruktioner:

I båda recepten använde jag spad från icas kikärtor i tetra. jag öppnade tetran litegrann och hällde via en sil över spadet i en behållare. Kikärterna gjorde jag hommus på :)

De vanliga klassiska marängerna gjorde jag enligt recept som postades på facebook-sidan "Kakboken utan ägg och mjölk" 15/3-2015.

Först vispade jag 3/4 dl kikärtsspad med 1/2 krm vinsyra tills det blev vitt och hade mjuka toppar, det tog kanske 1-2 minuter. Sedan fortsatte jag vispa och hällde i socker (sammanlagt 1 dl) ungefär en matsked i taget och lät det vispa in tills det var en blank smet som satt kvar i bunken när den vändes uppåner.

Jag blandade i lite röd karamellfärg och rörde slarvigt innan jag la över smeten i en spritspåse och spritsade massor av små maränger på bakplåtspapper. Det blev många och tätt men de fick plats på en plåt. Jag lät dom gräddas i ca 1h 30 min på 100 grader och fick sen stå kvar på eftervärmen drygt en halvtimme, för att de skulle torka ut och bli riktigt frasiga. Dom blev lite lite sura, av vinsyran, men smakade inget av kikärter. Ska testa med citron istället för vinsyra nästa gång och se om det gör skillnad.

spritsade kikärtsspadsmaränger!

När jag gjorde makroner så utgick jag från mängderna som Grönt varje dag.se använde, men använde min erfarenhet av att göra ägg-varianten av makroner för att korrigera efter mitt tycke.

90 gram kikärtsspad
1/2 tsk pressad lime (hade ingen citron hemma, men det funkar säkert precis lika bra)
2 msk socker
170 gram florsocker
90 gram mandelmjöl

eftersom makroner är lite fussy och inte helt lätt att lyckas med, oavsett om ägg eller kikärtsspad används, skriver jag instruktionerna ganska ingående nu.

Steg 1.  Mät upp florsocker och mandelmjöl och sikta ihop det minst 2 gånger. det funkar fint med vanlig sil. Gör detta för att de ska blandas ORDENTLIGT, och för att florsockret inte ska vara klumpigt.

Steg 2. ta fram 2 plåtar, lägg på bakplåtspapper och ta fram 2 spritspåsar eller ännu hellre vanliga 3-literspåsar, det brukar jag använda. Om du vill att makronerna ska vara enhetliga och du inte känner dig hemma i spritsning så bör du även sätta dig ner med ett plåtstort bakplåtspapper, en fem-krona och en tjockare penna för att göra en mall att lägga under bakplåtspapprena när du spritsar. Hur många som får plats på en plåt är lite upp till hur tätt du vågar placera dom. Jag brukar klämma in ca 30 på en plåt.

Steg 3. Mät upp kikärtsspadet i en ren, helt fett-fri bunke. (fett förstör marängsmet och jag förutsätter att detsamma gäller kikärtsmaräng trots att jag inte kontrollerat). häll i limesaften. Vispa tills det är vitt och bildar toppar. Fortsätt vispa och tillsätt sockret lite i taget. Vispa tills du har styva toppar, alltså att de inte böjer sig mer än litelite när du vänder upp de avstängda visparna och tittar på smeten. Det är lite en konst att veta när det är lagom, för om du vispar för lite blir inte makronerna bra och om du vispar för mycket blir de inte heller bra.

Steg 4. Blanda ner mandelmjöl-florsocker-blandningen ca 1/3 i taget med en slickepott med samma metod som är vanlig för sockerkaka och rulltårta, alltså att "vända ner". Det innebär att du ska blanda med cirkelrörelser i kanten av bunken följt av skärande rörelser genom mitten. Det är viktigt att inte röra för häftigt eller slarvigt. Blandningen ska in i marängen och bilda en jämn smet men får INTE röras för mycket. Eller för lite. (jag sa ju att dom var fussy). Rätt konsistens på smeten är när du kan klicka en liten bit smet på en tallrik och den långsamt slätar ut sig utan att rinna ut. Målet är att toppar eller kanter inte ska synas men att den ska behålla den yttre storleken när den hamnar på plåten.

färdiga makroner

Steg 5. Häll ner ungefär hälften av smeten i en spritspåse eller 3-literspåse. Klipp av hörnet så öppningen bli ungefär som en ärta och spritsa ut på bakplåtspapper. Spritsa uppifrån och liksom tryck i en uppåtrörelse så att kakan blir jämnt rund och lite hög. Har du bemödat dig med att göra en mall så lägger du den under bakplåtspappret innan du klipper upp påsen och spritsar sen så du fortfarande ser cirkeln du ritat när du spritsat.  När påsen är slut, ta en ny påse och upprepa på nästa plåt (eller hur många du nu har). Varför inte samma påse? Pga att smeten arbetas medans du spritsar och om smeten blir överarbetad så blir makronerna fula/dåliga/fel. (madebymary har skrivit om fel på (ägg-)makroner här, och jag misstänker att mycket av det går att översätta till kikärtsmakroner).

Steg 6. Slå ur luft ur makronerna genom att slå plåten i bordet några gånger. Luta den inte, alltså, utan slå den uppifrån och ner. Picka eventuellt ytliga luftbubblor med nål eller tandpetare.

Steg 7. Låt makronerna vila. Detta gör de för att de ska torka lite på ytan och bilda en liten hinna så att ångan som vill ut när de gräddas senare inte ska komma ut på toppen utan underifrån och samtidigt bilda de klassiska "fötterna" som makroner traditionellt har. Hur länge de ska vila beror på hur fuktigt du har i ditt kök. jag bor nära havet så mina får alltid vila ganska länge. ju närmre sommaren dessto längre. (jag kan inte baka makroner på sommaren för då har vi 80% luftfuktighet inomhus och de kan vila hela natten och det hjälper inte.) De på bilden vilade ca 1 timme och 15 minuter. Har du torrare hemma kan det gå på en halvtimme. Hur vet du när de vilat klart? Jo, prova att puffa lite lätt på dom från sidan och om de flyttar sig utan att fastna på ditt finger så är de redo. Blir ditt finger kladdigt ska dom vila lite till.

Steg 8. Grädda dem längst ner i ugnen på 150 grader (vanlig ugn) 16-20 minuter. De ska inte få färg men ha bildat en yta på undersidan. Om du trycker in fingret under bakplåtspappret i kanten av en makron och den släpper från pappret så ser du ytan. När du tagit ut dom så kasa av bakplåtspappret från plåten DIREKT och låt dem stå och svalna. Ta INTE av kakorna från bakplåtspappret förrän de svalnat helt!

Steg 9. Fyll dem med valfri fyllning. Jag brukar göra mintsmörkräm av 100 g mjölkfritt margarin, 1,5-2 dl florsocker, mintessens och grön färg. Låt margarinet stå framme någon timme för att bli helt mjukt. blanda allt och spritsa sedan det på kakorna.

Förvara dom i kylen. Då blir dom godare.

 före spritsning av fyllning

1 comment: