Sunday, February 17, 2013

lasagne

lasagne efter det klassiska stuket.


detta behöver du till ca 4 portioner:
färs (se nedan)
bechamelsås (se nedan)
9-12 lasagneplattor efter smak, jag gillar barillas med ägg i
ost till toppen, jag använde skivad mozarella idag, en hel sån klump, vad kan det va, 125 g?

färs:
2 dl torr sojafärs
3/4 tetra/burk krossade tomater
2-3 msk tomatpuré
en skvätt chilisås
kryddor; salt, peppar, lökpulver, chili, paprikapulver, oregano

släng i den torra färsen i kokande vatten med grönsaksbuljong och kryddning likt den som ska användas. låt stå med lock i ca 10 minuter. sila av vattnet med sil.
koka upp den blöta avrunna färsen med krossade tomater, tomatpuré, chilisås och kryddor. puttra en stund och rör om. späd ev. med resterande krossade tomater eller lite vatten om den blir för torr. smaka av.

bechamelsås:
6 dl mjölk
3 msk mjöl
lite lite flytande margarin
kryddor: buljongpulver, peppar, lökpulver, chiliflagor

koka upp 5 dl av mjölken med margarinet och kryddorna. skaka resterande mjölk + mjöl i en redningsbägare. när mjölken nästan kokat upp, häll i redningen och vispa konstant tills det börjar koka (stäng av plattan då!) och en stund efteråt. ställ av kastrullen när du känner att såsen är tjock och vispad nog. smaka av. (det ska inte smaka mjöl, då får den kokas/röras mera).

sätt ihop delarna:
börja med ett lager bechamelsås i botten av lasagneformen, och sen ett lager plattor. varva sedan färs, plattor och sås på ett fint sätt. plattorna behöver ha sås på sig antingen direkt under eller direkt över för att de ska bli kokta. lägg heller inte plattor i lager på varandra, utan jäms med. spara den sista såsen för översta lagret direkt under osten (alltså plattor, sen sås och sen ost), för annars blir översta plattlagret hårt och jobbigt att tugga.


släng in i ugnen i 200 grader, ca 25 minuter (lite beroende på plattorna). sätt den inte för högt, du vill ha färg på osten, men inte att den ska grillas.

servera med valfri grönsallad. mums!

No comments: